SJB Zonhoven
Kleine Hemmenweg 4A
3520 Zonhoven
Tel: +32 11 55 99 90
info@sjbzonhoven.be

handel

Situering

De vorming in de derde graad handel tso bestaat uit twee componenten:

  • een algemeen vormende component met bijzondere aandacht voor de taalvaardigheden (Nederlands, Frans, Engels en Duits). In wiskunde krijgt de jongere oefeningen op de rekenvaardigheden en op specifieke toepassingen van binnen de handelssector;
  • een bedrijfsgerichte component met boekhouden (verrichtingen worden geboekt in een professioneel boekhoudpakket), toegepaste informatica (tekstverwerking, rekenblad, gegevensblad, presentatiepakket en internet), zakelijke communicatie, recht en het opstarten van een mini-onderneming.

Doorheen de hele opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals zelfstandig, ordelijk en nauwkeurig werken.


Wie kan starten in deze studierichting?

Instapvereisten voor de derde graad handel tso zijn een gedegen basiskennis van het dubbel boekhouden, tekstverwerking, rekenblad, gegevensblad, presentatiepakket, internet en BIN-normen.

In principe stroomt de jongere uit de tweede graad handel tso in de derde graad handel tso in. De jongere uit de tweede graad handel-talen tso kan dit ook, maar moet zich extra inzetten voor boekhouden en dient voldoende sterk te zijn voor wiskunde.

De jongere die niet uit het studiegebied handel komt, heeft een grote achterstand voor boekhouden en informatica. De school zal inhaalbegeleiding organiseren. Er wordt van de jongere veel inzet verwacht om deze achterstand zo snel mogelijk bij te benen.

Wat na deze studierichting?

Op het einde van het eerste leerjaar van de derde graad handel tso krijgt de jongere een oriënteringsattest. Bij het behalen van een oriënteringsattest B kan de jongere in het studiegebied handel nog terecht in het tweede leerjaar van de derde graad bso kantoor.

Op het einde van het tweede leerjaar van de derde graad handel tso krijgt de jongere het diploma secundair onderwijs.

Na de derde graad handel tso kan de jongere doorstromen naar een professionele bacheloropleiding in het economisch studiegebied of in de lerarenopleiding. Een derde leerjaar van de derde graad tso binnen het studiegebied handel behoort tevens tot de mogelijkheden.


Lessentabellen 3de graad

download ons logo

download een .zip bestand met alle varianten van ons logo of bekijk hier onze volledige huisstijl

download