Deze studierichting richt zich vooral tot jongeren die sociaalvoelend zijn en die graag en vlot omgaan met kinderen, bejaarden en gehandicapten, …
De leerlingen leren op verantwoorde wijze omgaan met dagdagelijkse behoeften in gezins-, buurt-, school- en klasverband. Verder leren ze actief participeren aan en verantwoordelijkheid nemen binnen het gezin.
Er wordt aandacht besteed aan het bereiden van eenvoudige gerechten en feestmaaltijden, aan de zorg voor de woonomgeving en textiel.
Inhoud van de vakken
Zorg en welzijn
Verkennen en praktisch toepassen van welzijnsbevorderende keuzes bij zelfzorg en de zorg voor anderen, op lichamelijk en psycho-sociaal vlak in eigen leefsituatie.
Sociale vaardigheden
Vaardiger worden in het omgaan met zichzelf en anderen in eigen leefsituaties.
Zorg voor voeding
Toepassen van
- principes van ergonomie en hygiëne,
- principes van kwaliteitszorg,
- principes van klantgericht denken en handelen,
- basisprincipes en -technieken,
bij het verzorgen van dagdagelijkse bereidingen en eenvoudige feest- en streekgerechten.
Zorg voor textiel en interieur
Toepassen van bovenstaande principes bij de zorg voor de woonomgeving, de zorg voor textiel en bij de bewerking van soepele en harde materialen.
Presentatie Voeding-Verzorging
Uitwegen
Het logische vervolg van de tweede graad verzorging-voeding (bso) is de derde graad verzorging (bso).
Na verzorging kan de leerling starten in een zevende specialisatiejaar bso om zo het diploma van secundair onderwijs te behalen. Daarna kan nog een zevende specialisatiejaar tso gevolgd worden. Ook kan de leerling na verzorging (bso) rechtstreeks of via een zevende specialisatiejaar of hoger beroepsonderwijs kiezen voor de opleiding verpleegkunde.